Djøfisering

Før liberaliseringen af energisektoren var det ingeniørerne, der styrede udviklingen af energisystemet. Ingeniørerne udviklede avancerede systemmodeller, som blev brugt til at identificerede omkostningsstrukturen, og til at optimere udbygningen og driften af det samlede system. Ingeniørerne i de ledende stillinger havde typisk en HD, og kunne derved kombinere teknikken og økonomien.

Efter liberaliseringen har Djøferne taget over, for nu handler det tilsyneladende om markedet og bundlinjen. Djøferne har ikke kombineret deres uddannelse med et teknisk videreuddannelse, og de føler sig derfor fremmede over for teknikken.

Djøferne interesserer sig ikke for de erfaringer, som ingeniørerne har opbygget, for det var jo før liberaliseringen og erfaringerne er meget teknisk betonet. Ingeniørerne har opgivet kampen, og konstaterer blot, at der er sket en djøfisering af energisektoren.

Det er virkelig en skam, at ingen af parterne har ambitionen om sammen at skabe noget unikt ved at samspille kompetencerne, i stedet for blot at stå i hver sin krog.

I det analysesamarbejde, jeg arbejder på at opbygge, skal vi mødes med åben sind på tværs af de faglige discipliner og lære af hinandens viden og erfaringer. Det kræver et stort fagligt overskud at gøre det, men der må være nogle, der vil være med.

Læs om visionen for analysesamarbejdet i toppen af denne hjemmeside.

Advertisement

En tanke omkring “Djøfisering

  1. Helt enig i djøffisering. Bortset fra, at der OGSÅ er tale om en politisering: det er politikerne, der uddeler penge til den “strategiske” forskning. Dennes formål er at give politikerne ret: vi kan klare os uden centrale kraftværker (især atomkraft), vi kan sagtens forsyne samfundet med energi fra sol, vind og gylle. Hvis teknikerne siger, hvad de mener, er det slut med deres karriere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s