Drømmen er gået i opfyldelse

Se drømmen her

Bliv en del af drømmen her

Jeg fik ideen til Energy-Together i en feberdrøm på en ferie med familien i Tjekkiet i sommeren 1998. På det tidspunkt var det gået to år siden Elsam (pga. liberaliseringen af energisektoren) var blevet delt i en monopol-del og en kommerciel del. Jeg havde valgt den kommercielle del, for det var her, de store investeringer i vindmøller og kraftværker skulle besluttes og det var også her, F&U inden for mere miljøvenlig elproduktion skulle foregå. Min forventning var, at det ville kræve beslutningsgrundlag, der byggede på forståelsen af det komplekse energisystem – en forståelse, jeg havde specialiseret mig i gennem de sidste 10 år.

Men realiteterne var, at de fleste direktører i det kommercielle Elsam jublede over, at de nu ikke længere behøvede at forholde sig til komplicerede analyser, for nu handlede det i stedet om at tjene penge. Efter to år som leder af forretningsudviklings- og analysefunktionen i Elsam indså jeg sommeren i 1998, at jeg ikke kunne få lov til at opbygge en funktion i Elsam, som kunne lave den type analyser af energisystemet, som jeg mente var nødvendig for at vi kunne træffe langsigtede robuste beslutninger.

Feberdrømmen handlede derfor om at opbygge et analysefællesskab på tværs af selskaber og myndigheder. Et fællesskab, hvor hver aktør bidrog med ressourcer til at skabe fælles viden og overblik, og hvor viden blev delt frit. Det var nyt, idet analyse-miljøerne indtil da havde været meget lukket og havde konkurreret mod hinanden.

I slutningen af 1990-erne havde jeg møder med de parter, som kunne indgå i et sådant fællesskab. Det var op ad bakke, idet analysemiljøerne i Eltra, Risø, AAU mv. var så stærke, at de ikke ønskede et sådant fællesskab. Elkraft-system greb ideen, og lavede et fælleskab i de Baltiske Lande samt ansatte Hans Ravn til at udvikle Balmorel. Men det blev ikke til det, jeg havde forestillet mig.

I 2001 ændrede jeg strategi fra at fokusere på at udvikle et samarbejdsmiljø, der gravede sig dybt ned i de komplekse problemstillinger til at skabe et samarbejdsmiljø, der fokuserede på at formidle viden om de komplekse sammenhænge. Min direktør (Peter Høstgaard-Jensen) bakkede op omkring denne strategi, og vi – Elsam – udviklede en pædagogisk markedssimulator (Elsim), en scenariemodel samt en række scenarier, som vi lagde frit tilgængelig på en hjemmeside. Vi brugte dette formidlingssystem til at afprøve ideer til satsningsområder inden for forskning og udvikling. Det førte bl.a. til formulering af VEnzin-visionen, som integrerede transportsektoren i energisektoren.

Men de andre analysemiljøer spillede stadigvæk ikke med. De opfattede Elsams initiativ som en måde, hvorpå vi ville manipulere vore synspunkter og holdninger igennem.

Omkring 2003 tog jeg sammen med Helge Ørsted-Pedersen initiativ til, at Teknologirådet lavede nogle scenarier for udviklingen af den danske energisektor. I dette arbejde lykkedes det for første gang i historien at få en række forskellige analysemiljøer til at arbejde sammen om at udvikle en fælles model – Stream.

Stream blev ikke det formidlingsværktøj, som jeg havde håbet på. Modellen blev alt for kompliceret at arbejde med for almindelige energiinteresserede. Den blev – lige som alle de andre energimodeller – et værktøj der havde til formål at gøre eksperterne klogere.

Dong Energy ville ikke videreføre den åbne strategiproces vedr. udvikling af energisystemet, som jeg havde startet i Elsam, så jeg forlod virksomheden i december 2006. I mit eget firma – Strategirummet – arbejde jeg videre på at udvikle forenklede modeller af de komplekse sammenhænge og jeg prøvede gennem et par år på at få en række partnere til at være med til at udvikle en åben platform, der skulle formidle de komplekse sammenhænge i energisystemet på en pædagogisk måde. Men pengene slap op, og jeg blev ansat på SDU, hvor jeg regnede med at kunne få opbakning til at udvikle platformen. Universitetet havde fokus på forskning, så jeg kunne ikke få ressourcer til at udvikle formidlingsplatformen, selvom den efter min mening var central for at kunne drive den nye energiuddannelse, vi fik startet i Odense.

September 2013 blev jeg ansat i Insero Science Academy, hvor jeg fik som opgave at styre udviklingen af formidlingsplatformen – Energy-Together. Der var nu gået 15 år siden, jeg havde haft min feberdrøm – og nu fik jeg muligheden for at udvikle første version af drømmen.

Den 1. september 2014 blev første version af platformen åbnet. Den er blevet, lige som jeg havde drømt om. Internt i Insero og i samarbejdet med Design Concern i Århus har vi startet det fællesskab, jeg har ønsket. Det er selvfølgelig kun en start på opbygningen af analyse- og formidlings-fællesskabet. Nu håber jeg på, at mange andre melder sig ind i fællesskabet.

Før liberaliseringen havde vi nogle meget stærke analysemiljøer, der sad tæt på beslutningstagerne, og som løbende videreudviklede forståelsen af de komplekse sammenhænge i energisystemet. De begik den fejl, at de ikke fokuserede på formidling.  Da liberaliseringen kom, var beslutningstagerne trætte af de lange analyser og af eksperterne, der havde belærte dem, og talte ned til dem. Beslutningstagerne mente, at det nu var markedet, der skabte sammenhængene i systemet, og at aktørerne hver især blot skulle fokusere på at optimere deres eget område. De ville derfor ikke investere i medarbejdere, der lavede komplicerede analyser.

Men den viden, der i monopoltiden var opbygget via de komplicerede analyser, blev brugt til at skabe den udvikling, sektoren gennemgik de første 10 år efter liberaliseringen. Spørg bare dem, der havde ansvaret for udviklingen.

Energy-Together har fokus på at formidle komplekse sammenhænge på en pædagogisk måde. Mit håb er, at der kommer mange konkurrerende visioner om, hvordan vi skal videreudvikle energisystemet, og at de forskellige visioner analyseres med komplicerede modeller i forskellige analysemiljøer, og formidles på en pædagogisk måde via Energy-Together platformen til en stor målgruppe. Når det sker, vil vi få skabt de ideer til ny teknologi- og konceptudvikling, som kan sikre, at Danmark har en førerposition inden for omlægning af energisystemet samt eksport af energiløsninger.

Danmarks nicheområde skal være, at vi opbygger den viden, der kan tænke på tværs af områderne i energisystemet og med andre sektorer, og at vi bruger den viden til at skabe systemer og koncepter, der realiserer synergier mellem områderne. Energy-Together er en vigtig platform til at nå dette mål.

Beslutningstagerne vil stadigvæk helst undgå at skulle forholde sig til komplicerede sammenhænge. De vil træffe beslutninger. Før liberaliseringen var de tvunget til at sætte sig ind i komplicerede sammenhænge, for de blev angrebet på deres visioner af andre, der tilsyneladende havde argumenterne i orden.

I dag er de fortsat ikke tvunget til det, men med Energy-Together platformen vil vi gøre det så tilgængeligt og interessant, at de sætter sig ind i de komplicerede sammenhænge og bruger den viden til at træffe langsigtede innovative og robuste løsninger.

Du kan se drømmen på www.energy-together.com

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s