Forslag til politikerne

For at gøre Danmark til det land i verden, som skaber mest innovation på energiområdet skal de nuværende rammebetingelser ændres. Jeg vil gerne have drøftet følgende forslag til ændringer:

Staten nedlægger de fleste af de nuværende støttesystemer inden for energiområdet og erstatter dem med følgende:

 • Staten investerer de midler, som pt. går til EUPD, i Dong Energy eller et nyt dansk selskab, der køber de kraftværker, som Vattenfall har sat til salg. Midlerne skal investeres i et selskab, der har kompetencerne til at være en meget avancerede teknologibruger. Staten stiller samtidig hermed nogle konkrete krav til virksomhedens rolle i innovationsprocesserne samt til udbyttet af innovationen.
 • Staten stiller 300 mio. kr. om året til rådighed for fjernvarmeselskaberne til innovationsaktiviteter, men kræver, at de mange fjernvarmeselskaber organiserer sig på en måde, som sikre at de kan blive omdrejningspunkt for brugerdrevet innovation i fjernvarmesektoren
 • Staten etablerer et innovationscenter med følgende kompetencer og ressourcer
  • Åben og fri adgang for personer og virksomheder med ideer til innovationsaktiviteter. Her kan de gratis få evalueret deres ideer, og de kan få den nødvendige sparring
  • Udvikling af scenarier, som dækker udfaldsrummet for sandsynlige fremtidsbilleder
  • Viden om sammenhængene i energisystemet på et niveau, hvor man kan lave prognoser for driftsprofiler af energianlæg i fremtiden
  • Ekspertiser i innovationsprocesser
  • Netværk til teknologiske ekspertiser i ind- og udland
  • Netværk til avancerede teknologibrugere, som kan være med i udviklingsprocessen
  • Mulighed for at investere 500 mio. kr. per år, og med krav om langsigtet forretning

Dong Energy eller et nyt dansk produktionsselskab får den rolle Elsam og Energi E2 havde tidligere, hvor de to selskaber var meget vidende teknologibrugere, som blev et naturligt omdrejningspunkt for leverandørernes afprøvning af nye teknologier, og som også kunne give leverandørerne ideer til ny teknologiudvikling baseret på de fremtidige behov, Elsam og Energi E2 kunne identificere via deres driftserfaringer og systemanalyser.

Fjernvarmen får det løft, som er nødvendig for at Danmark for alvor kan udnytte den viden, vi har på området. For at opfylde de krav, staten skal stille til fjernvarmen, bliver sektoren nødt til at ansætte forskere og analytikere, som kan kommunikere med de meget kompetente personer, som driver systemet. Herved opstår der ny innovation.

Innovationscentret erstatter alle de klynger, netværk, energicentre mv. som er myldret frem efter liberaliseringen af energisektoren, og som mere er snakkeklubber end omdrejningspunkter for konkret innovation. I det fremtidige innovationscenter arbejder der nogle ildsjæle, som kan støtte alle de mange ildsjæle, som findes rundt om i landet, og som brænder for at udvikle eller afprøve nye ting.

Der er nok nogen, som synes, at dette forslag afspejler en meget centralistisk tilgang til innovation. Det er også rigtigt. Jeg tror ikke, at vi i Danmark har mange innovations-stjerner. Vi har mange af de nødvendige vandbærere, men de få stjerner forsvinder i mængden af snakkeklubber. Stjerne skal frem, og de skal være rollemodeller for de nye generationer, der tager over.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s